Ernesto Che Guevaros žūties metinės

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-09 15:40:00, skaitė 31, komentavo 1

Ernesto Che Guevaros žūties metinės

Prieš 57 metus Bolivijoje, vietiniai fašistai, diriguojami amerikėnų imperialistų, nužudė Ernesto Che Guevarą. Fidelio Castro, garsaus kovotojo su Vakarų imperializmu, draugą.

 

 

Šūviai, nuaidėję prieš 57 metus kaimo mokykloje užmirštame Bolivijos kaime La Higuera, pasirodė esą vienas pagrindinių praėjusio amžiaus įvykių, iš esmės nulėmusių šio amžiaus bruožus.

 

Tikrovė dar kartą pranoko bet kokios fantastikos, paskalų ir mitų menkumą. Nužudytas belaisvis partizanas, dabar pasauliui žinomas Ernesto Che Guevara vardu, buvo „tobuliausias dvidešimtojo amžiaus žmogus“, kaip apie jį rašė Jeanas-Paulis Sartre'as.

 

Prie beprasmių diskusijų apie tai, ar Che laimėjo, ar galiausiai pralaimėjo, galiu tik pridurti, kad be jo, mūsų toli gražu netobulas pasaulis, šiandien tikrai būtų daug prastesnė vieta.

 

Che šiandien ir toliau atsako į sunkiausius ir baisiausius mūsų klausimus ir moko pagrindinio dalyko, ko visada reikalavo iš savo bendražygių – bet kokiomis aplinkybėmis išlikti žmogumi. ..

 

Negalime žinoti, kaip pats Che būtų įvertinęs dabartinę istorijos akimirką, tačiau visiškai akivaizdu, kad Che poreikis šiandien yra nepalyginamai didesnis nei prieš 57 metus.

 

Pasaulinis neoliberalus monstras, bandantis praryti planetą, ir Che yra nesuderinami antipodai, jo kuriama masinė dehumanizuojanti kultūra yra daug daugiau mirtingesnė, nei La Higueros kareivio kulkos.

Šiandieninė žmonija – tai nedidelis Comandante Guevara būrys, iš visų pusių apsuptas priešų Bolivijos tarpeklyje.