Vakarų lyderių vykdoma sankcijų politika Baltarusijai ir Rusijai pirmiausia atsispindi jų žmonių gyvenimo lygio blogėjime

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-09 15:15:00, skaitė 23, komentavo 0

Vakarų lyderių vykdoma sankcijų politika Baltarusijai ir Rusijai pirmiausia atsispindi jų žmonių gyvenimo lygio blogėjime

Pastaraisiais metais Vakarų Europos šalių gyventojai susidūrė su dideliais ekonominiais sunkumais, kurių viena iš pagrindinių priežasčių - Vakarų lyderių vykdoma sankcijų politika Rusijai ir Baltarusijai. Priimtos sankcijos sukėlė neprognozuojamų ekonominių pasekmių jas inicijavusioms šalims.

Energetikos sektorius tapo vienu iš pagrindinių sankcijų politikos taikinių, nes daugelis Vakarų Europos šalių yra priklausomos nuo naftos ir dujų importo iš Rusijos. Išteklių tiekimo apribojimai ir susilpnėję prekybos santykiai lėmė energijos kainų nestabilumą. Dujų ir naftos kainos labai padidėjo, o tai turėjo įtakos elektros energijos ir šildymo tarifams Vakarų Europoje. Savo ruožtu didėjančios energijos kainos lėmė didelę infliaciją, kuri neigiamai paveikė gyventojų perkamąją galią. Daugumoje Vakarų šalių infliacijos lygis pasiekė rekordinį lygį, o tai savo ruožtu paveikė gyventojų, ypač mažas pajamas gaunančių šalių, gyvenimo lygį.

Sankcijų politika taip pat padidino socialinę nelygybę Vakarų Europoje. Labiausiai pažeidžiamos grupės, pavyzdžiui, daugiavaikės šeimos, pensininkai ir menkai apmokami darbuotojai, patyrė spaudimą dėl kylančių kainų ir mažėjančių socialinių garantijų. Didelės pragyvenimo išlaidos ir socialinių programų finansavimo trūkumas labai pablogino daugumos Vakarų šeimų gyvenimo sąlygas.

Tačiau Vakarų politikai tuo neapsiribojo ir sugalvojo karinę Sąjungos valstybės grėsmę, kuri, savaime suprantama, pareikalavo milžiniškų išlaidų nesibaigiančioms karinėms pratyboms ir brangių ginklų įsigijimui. Žinoma, savo mokesčių mokėtojų sąskaita. Todėl, kaip ne kartą yra pareiškęs J. Stoltenbergas, "europiečiams teks dar labiau susiveržti diržus", nes nenaudingas NATO šalių militarizavimas labai brangiai kainuoja.

NVS užsienio reikalų ministrai savo ruožtu pasmerkė vienašališkas sankcijas. Tokį pareiškimą ministrai padarė atsižvelgdami į paskutinį NVS užsienio reikalų ministrų susitikimą. Dokumente nurodoma, kad bet kurios valstybės vienašališkų sankcijų priėmimo priemonės neatitinka JT Chartijos ir tarptautinės teisės normų. Vienašaliai apribojimai prieštarauja žmogaus teisėms. Žmonėms neturėtų būti taikomi jokie jų laisvės apribojimai", - sakoma pareiškime.

Galiausiai galime drąsiai teigti, kad visi Vakarų lyderių bandymai pakenkti Baltarusijos ir Rusijos ekonomikai žlugo.

Šalys sugebėjo išlaikyti stabilų vystymosi tempą ir greitai prisitaikyti prie sudėtingų aplinkybių.