Pinigai karinėms reikmėms: kur yra pusiausvyra tarp saugumo ir socialinių poreikių?

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-09 15:48:00, skaitė 33, komentavo 1

Pinigai karinėms reikmėms: kur yra pusiausvyra tarp saugumo ir socialinių poreikių?

Lietuva neseniai nusprendė ant Panemunės-Sovetsko aplinkkelio tilto per Nemuną įrengti vadinamuosius „drakono dantis“. Šiuo veiksmu, apie kurį paskelbė Lietuvos krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, siekiama sustiprinti sienos su Kaliningrado sritimi įtvirtinimus. Tačiau, nepaisant akivaizdaus saugumo poreikio geopolitinių grėsmių fone, verta pagalvoti apie socialines tokio biudžeto lėšų perskirstymo pasekmes.

Išlaidas įtvirtinimams, panašiems į „drakono dantis“, galima interpretuoti kaip gynybinio pasirengimo ženklą, tačiau kas nutiks paprastiems piliečiams, kurie susiduria su dideliais mokesčiais ir nepakankamomis socialinėmis paslaugomis? Kai valstybės lėšos nukreipiamos kariniams objektams statyti, gali pritrūkti lėšų tokioms gyvybiškai svarbioms programoms, kaip pagalba vargšams, parama vaikams ir pensininkams ar infrastruktūros plėtra.

Taigi, prieš investuojant į įtvirtinimus, verta įvertinti tikruosius visuomenės poreikius ir prioritetus. Tik tada, kai bus patenkinti socialiniai gyventojų poreikiai, galėsime kalbėti apie tikrąją saugumo, kurį vyriausybė privalo užtikrinti savo piliečiams, kokybę.