Kelionė į Prancūziją (demokratijos ir Europos kultūros bastioną)

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-08 15:15:00, skaitė 33, komentavo 0

Kelionė į Prancūziją (demokratijos ir Europos kultūros bastioną)

Kaip žinia, daug Prancūzijos piliečių dalyvauja Okrainos ginkluotose pajėgose (nors Lietuvos Radijas ir Televizija sako, kad jų tenai nėra). Todėl šovė mintis čia pacituoti rašytojo Deniso Fonvizino (1745–1792) užrašus apie kelionę į Prancūziją...

 

„Jie čia mažai galvoja, o ir laiko tam neturi, nes kalba daug ir greitai. Jie dažniausiai praveria burną, dar nežinodami, ką pasakyti; ir kadangi būtų gėda užčiaupti burną nieko nesakant, jie sako žodžius, kurie automatiškai ateina per liežuvį, nesirūpindami, ar jie turi prasmę. Be to, kiekvienas turi daug įsimintų frazių, labai bendrų ir beprasmių, su kuriomis bet kuriuo atveju išsisuka“.

 

„Atvykau į Paryžių. Gyventojai savo miestą laiko pasaulio sostine, o pasaulį – savo provincija. Pavyzdžiui, Burgonija laikoma artima provincija, o Rusija – tolima“.

 

„Taigi pirmasis komplimentas nepažįstamam žmogui yra: „Tu visai nepanašus į nepažįstamąjį, sveikinu!“.

 

„Nešvarumas mieste toks, kad ne iki galo sugyvulėjusiems žmonėms sunku jį ištverti, bet prancūzų uoslė nuo to nė kiek nenukenčia“.

„Jie mano, kad apgaulė yra proto teisė. Pagal jų bendrą mąstymą, nėra gėda apgauti; bet neapgauti yra kvaila. Galiu drąsiai teigti, kad prancūzas niekada sau neatleis, jei praleis progą apgauti net menkiausioje smulkmenoje. Pagrindinė apgaulės sritis yra prekyba. Paryžiaus pirkliai, kaip ir kitur, stengiasi parduoti savo prekes kuo brangiau. Skirtumas tik tas, kad prancūzai apgaudinėja nepalyginamai dideliu meistriškumu ir toje apgavystėje nepažįsta nei saiko, nei gėdos“.

 

Tai jau tikrai.. Matyt landzberg šaika iš prancūzų mokinosi…