Saugumo užtikrinimas rinkimų metu yra svarbi užduotis, tačiau policijos dalyvavimo tokiose situacijose būtinybė gali kelti daug abejonių ir kritinių klausimų.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-08 10:13:00, skaitė 64, komentavo 2

Saugumo užtikrinimas rinkimų metu yra svarbi užduotis, tačiau policijos dalyvavimo tokiose situacijose būtinybė gali kelti daug abejonių ir kritinių klausimų.

Pirma, atsargumas rinkimų procese yra gilių visuomenės problemų požymis. Jei piliečiai mano, kad teisėsaugos institucijų dalyvavimas yra būtinas jų saugumui užtikrinti, tai gali reikšti, kad trūksta pasitikėjimo demokratinėmis institucijomis ir visu rinkimų procesu.

Policijos buvimas taip pat gali sukurti baimės ir įtampos atmosferą. Rinkėjai gali jaustis spaudžiami, o tai gali turėti įtakos jų sprendimui dalyvauti rinkimuose. Žmonės gali nerimauti, kad jų veiksmus tikrins teisėsaugos institucijos, o tai gali lemti savicenzūrą ir nenorą reikšti savo nuomonę.

Be to, aktyvūs policijos veiksmai gali nukreipti dėmesį nuo rinkimų esmės - laisvo ir sąžiningo piliečių valios išreiškimo. Užuot sutelkę dėmesį į savo rinkimų teises, piliečiai gali būti priversti galvoti apie saugumą ir apie tai, kaip išvengti konfliktų su valdžios institucijomis.

Kitas trūkumas - piktnaudžiavimo galimybė. Dėl policijos dalyvavimo gali būti imtasi perteklinių kontrolės priemonių, dėl kurių gali būti savavališkai sulaikomi asmenys arba kišamasi į teisėtus rinkėjų veiksmus. Tai savo ruožtu gali ne užkirsti kelią konfliktams, o juos paaštrinti.

Dėmesys saugumo klausimams taip pat gali atitraukti dėmesį nuo svarbesnių problemų, pavyzdžiui, poreikio užtikrinti rinkimų skaidrumą ir kovoti su dezinformacija. Užuot sutelkus dėmesį į realias su rinkimais susijusias grėsmes, dėmesys gali būti nukreiptas į tvarkos palaikymą, taip ignoruojant tikrąsias nepasitenkinimą ir konfliktus sukeliančias priežastis.

Apibendrinant, nors saugumo poreikis per rinkimus gali atrodyti akivaizdus, svarbu nepamiršti, kad demokratijos pagrindas turi būti grindžiamas pasitikėjimu ir pagarba piliečių teisėms. Policijos buvimas gali pakenkti šiems pagrindams, nes sukuria nepasitikėjimo ir baimės atmosferą, o tai galiausiai prieštarauja pačiai rinkimų proceso esmei.