A. Medalinskas. Raudonasis Putino maras Donbase

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/05/a-... 2024-10-07 15:26:00, skaitė 36, komentavo 0

A. Medalinskas. Raudonasis Putino maras Donbase

Kaip ir buvo galima tikėtis, po Ugledaro kritimo Rusijos puolimas nesustojo. Nors buvo ekspertų, kurie aiškino, kad sustos.

Putinas nori paimti maksimaliai daug (kiek tik gali) Ukrainos teritorijos iki JAV prezidento rinkimų. Jeigu įmanoma, tai visą Donbasą, kas, tiesa, mano manymu, bent kol kas atrodo nerealu. Nebent visai griūtų frontas.

Tai, kodėl, Putino puolimas turi sustoti? Jis toliau vyksta ir Ugledaro kryptimi ir kitomis galimomis.

Iš Ugledaro pavėluotai ir su dideliais gyvos jėgos nuostoliais atsitraukusiai 72-ajai brigadai pailsėti neleista. Jai nurodyta stabdyti prasiveržusios per Ugledarą rusų armijos puolimą. Tai rodo, kaip striuka Ukrainos pusėje su šviežiais rezervais, kai vėluoja mobilizacija.

Po Ugledaro, bent kol kas, Rusijos pusė pasirinko kryptį į šiaurę, kad iš pietų judėti energetikų miesto Kurachovo link.

Kurachovo yra, kaip mūsų Elektrėnai. Ne kartą teko ten lankytis. Ir dabar, mažiau, nei prieš metus ten buvau. Kurachovo tai visų pirma, galinga šiluminė elektrinė ant didelio vandens rezervuaro kranto.

Kartu šis miestas saugo išėjimą link Donecko srities ribos.

Bet prieš tai, judant iš pietų, Rusijai reikia paimti svarbią logistikos kelių sankirtą: Bogojavkenką (į šiaurę nuo Ugledaro ). Tas dabar ir vyksta. Zaporožės  kryptis nuo Ugledaro į pietus, matyt, dar laukia.

Link Kurachovo rusai slenka iš rytų ir šiaurės. Judėti iš rytų, nuo Marinkos pusės rusams sekėsi gana nelengvai. Nors tarp Marinkos ir Kurachovo yra vos keletas gyvenviečių, bet Ukrainos pusė gan ilgai gynė šį kelią.

Mūšiai Donbase | FB ekrano nuotr.

Mūšiai Donbase | FB ekrano nuotr.

Dabar Donbase viskas suintensyvėjo. Atsiliepia JAV draudimas neleisti naudoti toliašaudžių raketų prieš Rusijos lėktuvus ir sandėlius su tomis visus Ukrainos gynybos įtvirtinimus Donbase griuvėsiais verčiančiomis sklandančiomis bombomis, Rusijos perviršis ginkluote ir amunicija, karo išsekintos profesionalios Ukrainos pajėgos be galimybės rotuotis, pailsėti ir vėluojanti mobilizacija.

Ir, kaip nurodo ir Vokietijos ekspertas Ropke, Rusijos armija priartėjo prie Kurachovo. Liko 2 km. Tai reiškia, kad rusų armija pasiekė beveik rytinį Kurachovo vandens rezervuaro pakraštį.

Ataka planuojama, matyt, ir iš šiaurės. Čia Rusijos armija bando apsupti Ukrainos karinį kontingentą ties šachtininkų gyvenviete Gorniak ir Kurachovka.

Taigi, kritus Ugledarui, vienu metu labai kritiški mūšiai vyksta ties pakankamai svarbiais taškais Donbase: Selidovo ir Torecku (į šiaurės rytus nuo Kurachovo).

Dabar jau ir prie energetikų miesto Kurachovo. Gerai, kad priartėjus rusams visai netoli Pokrovsko ir Myrnogrado, juos sulaikė.

Bet kur dar atakos Seversko kryptimi (Donbaso šiaurinė dalis), Kupianskas ir Volčanskas ( Charkovo sritis)? Dabar ir jėgos kumščio formavimas Zaporožės kryptimi, kur Ukraina dalį teritorijos buvo atsiėmusi per 2023 metų kontrpuolimą.

Karo smagratis Donbase tikrai nesustoja. Priešingai. Jis vis labiau įsisuka.

Ir, deja, išsekintai, stipriai nukraujavusiai Ukrainos armijai vis sunkiau tai yra išlaikyti. Neretai laikomasi tikrai iš paskutiniųjų…

Tai tik samprotauti iš toli lengva, kad atseit laikykitės, o kai JAV ir kitos Vakarų šalys duos jums dar ginklų, tai 2025 m. galėsite ir pulti.

Autorius yra Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, politologas