Seimas pritarė privalomoms lygioms galimybėms moterims tapti direktorėmis

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/113458/seimas-... 2024-10-03 14:10:00, skaitė 213, komentavo 3

Seimas pritarė privalomoms lygioms galimybėms moterims tapti direktorėmis

Seimas pritarė Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pakeitimams, į Lietuvos nacionalinį reglamentavimą perkeldamas biržinių bendrovių direktyvą.

Nustatyta, kad didelės įmonės turi imtis priemonių lyčių balansui įmonės valdymo ir priežiūros organuose užtikrinti. Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme įtvirtintas lyginamasis kvalifikacijų vertinimas – vykdant kandidatų į tam tikrą poziciją atranką turės būti atliekamas jų kvalifikacijų ir kompetencijų, profesinės veiklos rezultatų ir tinkamumo užimti šią poziciją vertinimas, lyginant juos vienus su kitais.

Jeigu vykstant atrankai reikės rinktis iš kandidatų, kurių kvalifikacijos, tinkamumas užimti tam tikrą poziciją, kompetencijos ir profesinės veiklos rezultatai yra tokie pat, pirmenybė turės būti teikiama didelėje įmonėje nepakankamai atstovaujamos lyties kandidatui (kaip taisyklė – moteriai).

„Perkeldami direktyvą į nacionalinį reglamentavimą siekiame užtikrinti, kad nepakankamai atstovaujamos lyties asmenys (moterys) biržinių bei didžiųjų bendrovių valdybose iki 2026 m. birželio 30 d. užimtų ne mažiau kaip 33% visų direktorių pozicijų, įskaitant tiek vykdomuosius, tiek nevykdomuosius direktorius.

Svarbu yra tai, kad Lietuvos teisinio reglamentavimo lauke įstatymas bus taikomas bendrai, skaičiuojant įmonės vadovą, valdybos narius bei stebėtojų tarybos narius“, – projekto pristatymo metu sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pakeitimams (projektas Nr. XIVP-3915(2) pritarė 67, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 9 Seimo nariai.

Balsavime apdairiai nedalyvavo beveik pusė politikų – 65 Seimo nariai.

Toks įspūdis, kad verslo įmonės staiga virto lyčių atstovavimo organizacijomis (infa.lt past.)