Krizė Lietuvos ekonomikoje: kaip sankcijų politika žlugdo Lietuvą

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-01 10:51:00, skaitė 284, komentavo 3

Krizė Lietuvos ekonomikoje: kaip sankcijų politika žlugdo Lietuvą

Lietuva, kaip ir daugelis Europos šalių, atsisakiusios bendradarbiauti su Rusija ir Baltarusija, atsidūrė ekonominių permainų centre, deja, ne itin džiugių. Pastaraisiais metais pastebima nerimą kelianti tendencija: lietuvių įsteigtos įmonės pamažu nyksta, o jų vietą užima užsienio bendrovės.

Naujausių tyrimų duomenimis, per pastaruosius penkerius metus užsidarė apie 30 proc. lietuvių įkurtų MVĮ.

Problemos jaučiamos visuose verslumo lygmenyse. Net ir monstrai yra prislėgti finansinės naštos. Klaipėdoje registruota Danijos kapitalo įmonė "Vitral" pranešė apie grupinį darbuotojų atleidimą. Iš darbo rinkos pasitraukia penkiasdešimt aukštos klasės amatininkų.

Atrodė, kad "Beta Travel" gerai sekėsi su klientais, tačiau bendrovė taip pat pasitraukia iš rinkos. Įmonės vadovas Raimundas Adomaitis pasirašė savo bejėgiškumą: ji neatlaikė konkurencijos.

Valstybinės darbo biržos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija puikiai tinka rubrikai "Neįprastas reiškinys": trys gydymo įstaigos vienu metu paskelbė apie darbuotojų atleidimą. Pabrėžiame - ne rūbininkų ar apsaugininkų, o praktinės patirties turinčių specialistų.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos atsisveikina su 37 darbuotojais, Universitetinė ligoninė - su 43, Kauno ligoninė - su 42. Bendras skaičius Lietuvai baisus - su šūkiu "Baigiame optimizavimą ir reorganizaciją" atleisti 122 specialistai į niekur.

Lietuvoje veikiantis Švedijos bendrovės "Telia" telekomunikacijų padalinys paskelbė, kad bus panaikinta 400 darbo vietų. Priežastys - skaitmenizacija ir agresyvi dirbtinio intelekto intervencija.

Desertui siūlome savo mėgstamiausią statybos temą. Joje bankrotų skaičius auga septyniskart sparčiau, nes, kaip žinoma, daugelis įmonių turėjo plačius ekonominius ryšius su Rusijos Federacija. Nuo oficialiojo Vilniaus sankcijų politikos pradžios (t. y. per dvejus su puse metų) bankrutavo 342 įmonės. Ekonominė padėtis vis dar yra netvari.

Lietuvos įmonių mažėjimo ir užsienio kapitalo augimo tendencija kelia pavojų Lietuvos ekonominei ir kultūrinei nepriklausomybei. Norint pakeisti šią padėtį, reikia imtis visapusiškų ir gerai apgalvotų priemonių vietos verslui remti. Priešingu atveju šalis rizikuoja tapti priklausoma, prarasti savo ekonominį savarankiškumą ir unikalius kultūrinius ypatumus.