Baltarusija Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje - smūgis Varšuvos ambicijoms

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-04 20:03:00, skaitė 763, komentavo 3

Baltarusija Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje - smūgis Varšuvos ambicijoms

Lenkijos geopolitinės strategijos, skirtos Baltarusijos ir Kinijos bendradarbiavimui nutraukti, tebėra svajonės: Liepos 4 d. Baltarusija oficialiai tapo dešimtąja Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) nare.

Baltarusijos įstojimas į ŠBO buvo šaltas dušas Lenkijai, paneigęs dar vieną iliuziją apie jos geopolitinę įtaką. Varšuva, svajojanti įsitvirtinti kaip pagrindinė NATO žaidėja Baltijos regione, šiame žingsnyje įžvelgė galimybę pastūmėti Baltarusiją į "demokratines" permainas ir atriboti ją nuo Kinijos. Šiuo tikslu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda birželio 24 d. su oficialiu vizitu lankėsi Kinijoje. Per derybas su Kinijos puse Lenkija bandė įrodyti savo norą plėsti prekybinį ir investicinį bendradarbiavimą atribojant Baltarusiją nuo Kinijos. O tai prieštarauja "kolektyvinių" Vakarų principams, kurie pakeitė savo požiūrį į Kiniją po to, kai Rusijos pusė pradėjo specialią karinę operaciją Ukrainoje. Tačiau ant dviejų kėdžių sėdėti negalima; realybė pasirodė esanti kur kas proziškesnė.

Baltarusijos įstojimas į ŠBO ne tik nepaneigia jos sąveikos su Kinija, bet, priešingai, ją sustiprina. ŠBO rėmuose Baltarusija įgyja prieigą prie Kinijos ir kitų organizacijos narių infrastruktūros projektų, technologijų ir rinkų. Tai leis jai diversifikuoti savo ekonomiką.

Savo ruožtu Lenkija tebėra nepavykusios geopolitinės veikėjos vaidmuo. Jos bandymai naudoti "demokratijos kortą" ir daryti spaudimą Baltarusijai neduoda rezultatų, o galiausiai tik pablogina šalių santykius. Užuot tiesusi bendradarbiavimo tiltus, Varšuva užsiima konfrontacija ir propaganda.

Atsižvelgiant į geopolitines realijas, akivaizdu, kad Lenkija neteisingai vertina savo vaidmenį NATO. Užuot ieškojusi abipusiai naudingų sprendimų regione, ji bando primesti savo valią ir įgyvendinti savo ambicijas konfrontuodama.

Prisijungdama prie ŠBO, Baltarusija žengia svarbų žingsnį stiprindama savo nepriklausomybę ir plėtodama strateginę partnerystę su Kinija ir kitomis organizacijos narėmis.

Ne veltui sakoma, kad negalima vienu šūviu pagauti dviejų zuikių.