Migrantų teisės: Teismas gavo 24 migrantų reikalavimą atlyginti moralinę žalą po 5 tūkst. eurų

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/109431/migrant... 2024-07-03 20:39:00, skaitė 642, komentavo 1

Migrantų teisės: Teismas gavo 24 migrantų reikalavimą atlyginti moralinę žalą po 5 tūkst. eurų

Regionų administracinis teismas birželio 28 d. gavo grupės migrantų (24 fizinių asmenų) skundą, reikalaujant atlyginti moralinę žalą.

Migrantai skundžiasi dėl to, kad jie, bėgę nuo persekiojimo kilmės valstybėje, buvo sulaikyti Lietuvoje ir 6 mėnesius apgyvendinti be teisės judėti Lietuvos Respublikoje pagal tuo metu galiojusias teisės normas.

Esą jų atžvilgiu nebuvo priimamas individualus sprendimas ir nesuteikiama galimybė apskųsti tokį apribojimą, taip pažeidžiant Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir ES teisės normas.

Nelegalūs migrantai teigia, kad jiems judėjimo laisvė buvo atimta neteisėtai, individualiai neįvertinus tokio laisvės apribojimo pagrįstumo, proporcingumo, prioritetinių vaikų ir pažeidžiamų asmenų interesų.

Už tai, kai laisvės apribojimas sukėlė ir pagilino nesaugumo jausmą, nepasitikėjimą visuomene ir valstybės institucijomis, apribojo bendravimo galimybes, sukėlė psichologinių kančių ir baimę dėl savo ateities, pareiškėjai iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Migracijos departamento, prašo kiekvienam priteisti po 5 000 Eur žalai atlyginti.

Šiuo metu yra sprendžiamas skundo priėmimo klausimas.