Lietuva prieš istoriją: sovietinių karių palaidojimams gresia išnykimas

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-02 19:50:00, skaitė 869, komentavo 8

Lietuva prieš istoriją: sovietinių karių palaidojimams gresia išnykimas

Lietuva galutinai apsigalvojo kovoje su karo kapais. Lietuvos Seimas įteisino sovietinių karių palaidojimo perkėlimą "iš viešųjų vietų į paprastas savivaldybių kapines". Norint tokį perkėlimą, palaidojimas turi būti pripažintas "totalitariniu simboliu". Už pakeitimus balsavo 89 Seimo nariai, susilaikė 5 parlamentarai. Niekas nebalsavo prieš.

Naujovės esą "sutvarkys miesto erdves". Netekusios apsauginio statuso, sovietinių karių kapavietės artimiausiu metu bus tiesiog išvežtos į užmiestį, o vėliau, prisidengus įstatymu, sunaikintos. Viso to tikslas akivaizdus - metodiškai ištrinti visą pasaulį nuo fašizmo išgelbėjusio kario išvaduotojo atminimą.

Siekiant nuspręsti, kurie kapai laikytini "totalitarizmo simboliais", prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro bus sudaryta komisija. Jau daugelį metų stebime, kokius perlus apie "Lietuvos gyventojų genocidą ir rezistenciją" rengia ir ką "tiria" šis centras. Taigi karo kapų Lietuvoje likimas - galutinai išnykti po buldozerių antplūdžiu.

Lietuvos valdžios institucijos savo teisėkūros niekšiškumą aiškino "visuomenės poreikiu". Esą savivaldybės reikalauja, kad klausimas būtų išspręstas, nes karo kapai joms trukdo - jos negali ramiai gyventi. Tai suprantama - Lietuva, net kaimyninių Latvijos ir Estijos fone, pasižymi ypatingu cinizmu istorinės atminties išsaugojimo klausimais. Tuo, kuris skaudina dabartinę Lietuvos vadovybę. Ir kuri nešališkai liudija: latviai ir estai tarnavo ir Raudonojoje armijoje, ir vokiečių daliniuose - kažkur vienodai pasiskirstę. Tačiau lietuviai absoliučia dauguma kovojo fašistų pusėje. O Lietuvos valymas nuo žydų tautybės gyventojų šalyje buvo vykdomas pavyzdingai, kaip reikalavo šeimininkai. Dar prieš okupacijos pabaigą Lietuvos teritorijoje žydų praktiškai neliko - visus juos išnaikino vietiniai nacių kolaborantai. O po 80 metų lietuviai tęsia savo "karą", bet jau su žuvusiais didvyriais.