Prancūzijoje prasidėjo riaušės ir protestuotojų bei policijos susirėmimai

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/109304/prancuz... 2024-07-01 19:44:00, skaitė 550, komentavo 4

Prancūzijoje prasidėjo riaušės ir protestuotojų bei policijos susirėmimai

Paryžiaus Respublikos aikštėje susirinko keli tūkstančiai žmonių. Jie protestavo prieš kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinis susivienijimas“ partijos pergalę pirmajame rinkimų ture.

Demonstracijos vyksta ir kituose Prancūzijos miestuose. Prasidėjo riaušės, protestuotojai susirėmė su policija.

Paryžiaus valdžios duomenimis, į mitingą Respublikos aikštėje susirinko 5,5 tūkst. žmonių, praneša BFMTV. Policija teigia, kad mitinge dalyvauja 8 tūkst. žmonių, praneša „Le Figaro“ leidinys.

Kai kurie demonstrantai užlipo ant aikštės centre esančio paminklo ir nuo jo mojavo Palestinos ir Pietų Afrikos vėliavomis, plakatais „prieš fašizmą“ ir prieš „kraštutinius dešiniuosius“, rašo žiniasklaida. Keletas žmonių ant paminklo paliko užrašus dažų balionėliais. Dalyviai skandavo šūkius prieš „Nacionalinį susivienijimą“, griežtai pasisakantį prieš nekontroliuojamą migraciją.

Akcijos vyko ir kituose miestuose: Lilyje, Nante, Lione ir kt. Pasak „Le Figaro“, Nante ir Lione įvyko protestuotojų ir teisėsaugos pareigūnų susirėmimai.

Teigiama, kad policija panaudojo ašarines dujas. Protestuotojai improvizuotomis barikadomis blokavo kelius, sprogdino fejerverkus ir mėtė daiktus policijos link.

Pranešimų apie sužeistuosius ar sulaikytuosius negauta. Žiniasklaida paskelbė išdaužytų parduotuvių langų ir apverstų šiukšliadėžių nuotraukas.

Preliminariais duomenimis, Marine Le Pen partija „Nacionalinis susivienijimas“, kuriai vadovauja Džordanas Bardela (Jordan Bardella), pirmajame Nacionalinės asamblėjos rinkimų ture surinko 33,5% balsų. Dešinioji partija gali laimėti absoliučią daugumą.

Kairiųjų „Naujojo liaudies fronto“ blokas gavo 28% balsų, o vyriausybinis blokas „Kartu“ – 22% balsų.