I. Vėgėlė. Kviečiu telktis Lietuvai

Autorius: Ignas Vėgėlė Šaltinis: https://alkas.lt/2024/06/27/i-... 2024-06-27 21:49:00, skaitė 656, komentavo 4

I. Vėgėlė. Kviečiu telktis Lietuvai

„Dėl visko sutarta“. „Karbauskio projektas“. „Lizinginis veidas“.

Kaip matote, ilgai skleisti gandai nebuvo tiesa. Kaip ir daugelis apie mane skleidžiamo melo ir pramanų.

Mano tikslas niekada nebuvo Seimo nario mandatas. Mano tikslas visuomet buvo atviras siekis pakeisti ydingą politinę sistemą, besiremiančią išimtinai ekonominiais ir siaurais asmeniniais interesais, nutraukti besikerojusią korupciją, užtikrinti politikų atsakomybę, sustabdyti vis didejančią ekonominę ir teisingumo atskirtį.

To galiu siekti tiek būdamas politiku, tiek ir visuomeninku. Žinoma, politikoje to pasiekti yra lengviau, jei yra prielaidos formuoti valdančiąją daugumą. Todėl eiti į Seimą galiu tik matydamas tęstinį tikslą – įgyvendinti manimi pasitikėjusių žmonių valią ir atnešti Lietuvai pokyčius, apie kuriuos kalbėjau kandidatuodamas į Prezidento pareigas.

Vakar LVŽS paskelbė, kad jų partijos sąrašą į Seimą ves partijos žmogus. Taip ir turėtų būti. Sveikinu partijos lyderį Ramūną Karbauskį padarius teisingą, skaidrų ir atvirą sprendimą. Apsimetinėti partiniais, politinių pareigų (pavyzdžiui, Prezidento posto) siekti tik tariamai – pragmatinėje, vien siaurų politinių ir ekonominių interesų užvaldytoje politikoje tapo įprasta. Tai ne mano ir kitų sąžiningai politikoje dirbančių organizacijų veikimo modelis.

Aš siekiu politikoje vadovautis vertybiniu pradu. Būtina telkti politines ir visuomenines organizacijas, vertybėmis besivadovaujančias asmenybes tam, kad iš tiesų galėčiau įvykdyti bent dalį savo su komanda užsibrėžtų ir Lietuvos žmonėms siūlytų sprendimų. Susitarti dėl tokio plataus vertybinio sąrašo, kuris gali laimėti Seimo rinkimuose, formuoti valdančiąją daugumą, dirbti konstruktyviai ir realiai keisti politinę sistemą, nėra paprasta – diskusijos trunka ilgai.

Dėl galimybės telkti koalicinį sąrašą bandžiau diskutuoti su įvairiomis politinėmis jėgomis ir visuomenininkais. Viliuosi, kad asmeninės ambicijos jų lyderiams yra mažiau svarbu, nei Lietuvos, šiuos ketverius metus kentusios konservatorių valdžios nekompetenciją ir įžūlią laikyseną, ateitis.

Neslėpsiu: tiek programinių siekių, tiek vertybių prasme man artimiausios politinės jėgos yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Nacionalinis susivienijimas, krikščioniškos visuomeninės organizacijos ir jų lyderiai, iškilūs visuomeninkai.

Esu nustebęs, kad NS lyderiai vis dar vangiai leidžiasi į kalbas dėl jėgų sutelkimo Seimo rinkimams – juk tik taip galime neišskaidyti balsų, bet pasiekti Lietuvai naudingiausią rezultatą! Atminimo lentos, žinoma, svarbu, bet daug svarbiau sukurti ir įtvirtinti ilgalaikę Lietuvos istorinės atminties perspektyvą, o tai padaryti galima tik užsitikrinus politinę daugumą.

Užsiimti svarbiais, bet vis dėl to tik simboliniais dalykais nebėra laiko. Dabar prioritetas – strateginiai pokalbiai dėl to, kas rudenį formuos valdančiąją koaliciją. Tik taip galvodami ir veikdami, galėtumėte ne tik teisėtai kabinti atminimo lentas, bet ir iškilioms Lietuvos asmenybėms statyti paminklus, kurių nenuvers ir nesudaužys politiniai mankurtai.

Kviečiu telktis Lietuvai. Manau, tai vienintelis kelias.

KOMENTUOKITE – man svarbi Jūsų nuomonė!

Autorius yra Lietuvos teisininkas, tarptautinės ir Europos teisės teisėtyrininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius, advokatas