Šiaurės Korėjoje paskelbtas strateginės sutarties su Rusija turinys

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108823/siaures... 2024-06-20 15:27:00, skaitė 937, komentavo 11

Šiaurės Korėjoje paskelbtas strateginės sutarties su Rusija turinys

Šiaurės Korėjos centrinė telegrafo agentūra (ŠKCTA) paskelbė KLDR ir Rusijos visapusiškos strateginės partnerystės sutarties tekstą. Joje visų pirma numatomas karinės pagalbos teikimas vienos iš šalių užpuolimo atveju.

Dokumentą, kurį sudaro 23 straipsniai, pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir KLDR vadovas Kim Jong Unas.

Sutarties 4 straipsnyje teigiama, kad „jei viena iš šalių atsiduria karo padėtyje dėl vienos ar daugiau valstybių ginkluoto užpuolimo, kita šalis nedelsdama suteiks jai karinę pagalbą visomis turimomis priemonėmis pagal JT Chartijos 51 straipsnį ir KLDR bei Rusijos Federacijos įstatymus”.

Kaip pažymi „Yonhap“, identiška nuostata buvo 1961 m. SSRS ir KLDR draugystės ir savitarpio pagalbos sutartyje, tačiau joje JT Chartija ir šalių vidaus įstatymai nebuvo minimi.

Pagal 3 straipsnį šalys bendradarbiaus siekdamos užtikrinti „regioninę ir tarptautinę taiką bei saugumą”: iškilus trečiosios šalies puolimo grėsmei, Rusija ir KLDR „susitaria dėl galimų praktinių priemonių, kad suderintų viena kitos pozicijas pagal bet kurios iš šalių prašymus ir užtikrintų bendradarbiavimą šalinant grėsmę”. Konsultacijos tokiu atveju turėtų prasidėti „nedelsiant”.

Sutartimi draudžiama sudaryti susitarimus su trečiosiomis šalimis, kuriais pažeidžiamas vienos iš šalių suverenitetas ir saugumas (5 straipsnis). Rusija ir KLDR įsipareigoja laikytis „taikdariškos politikos”, užtikrinančios saugumą ir stabilumą (6 straipsnis).

Pagal 8 straipsnį šalys susitarė imtis priemonių gynybiniams pajėgumams stiprinti, kad „užtikrintų regioninę ir tarptautinę taiką”.

Sutartyje taip pat nustatyta, kad Rusija ir KLDR viena kitos atžvilgiu nenaudos „vienašališkų prievartos priemonių” ir mano, kad tokie veiksmai prieštarauja JT Chartijai (16 straipsnis).

Sutartyje numatyta bendra kova su tarptautiniu terorizmu ir ekstremizmu, taip pat bendradarbiavimo prekybos, ekonomikos, investicijų, mokslo ir technologijų srityse plėtra.

Rusijos ir KLDR Visapusiškos strateginės partnerystės sutartis buvo pasirašyta per V. Putino vizitą į Šiaurės Korėją birželio 18-19 d. Dokumentas pakeitė ankstesnius šalių susitarimus, pasirašytus 1961, 2000 ir 2001 m.

Vladimiro Putino patarėjas Jurijus Ušakovas naujo dokumento poreikį paaiškino geopolitinės padėties ir Rusijos bei KLDR santykių pokyčiais.