Sprogimas Lenkijos ginklų gamykloje Mesko, kuri gamina ginklus Ukrainai.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-12 16:11:00, skaitė 817, komentavo 1

Sprogimas Lenkijos ginklų gamykloje Mesko, kuri gamina ginklus Ukrainai.

Lenkijos ginklų gamykloje "MESKO", kuri gamina ginkluotę Ukrainai, birželio 10 d. įvyko sprogimas, žuvo 59 metų vyras.

Sprogimas įvyko raketų ir kuro centre Skaržisko-Akmennos mieste Sventokšsko vaivadijoje apie 10 valandą ryto. Po sprogimo kilo gaisras.

Įvykio metu viduje buvo du darbininkai. Vienas žuvo, kitas paguldytas į ligoninę, pavojaus jo gyvybei nėra. Dar viena darbuotoja buvo lauke ir nenukentėjo. Raketų ir kuro centras buvo pradėtas eksploatuoti prieš kelerius metus.

Lenkijos Ministras Pirmininkas Donaldas Tuskas, komentuodamas incidentą, pažymėjo, kad žuvusysis buvo patyręs gamyklos darbuotojas ir kad tragedija nebuvo susijusi su "išorinėmis jėgomis".

2021 metais Mesko gamykloje įvyko du panašūs incidentai. Balandį sprogimas įvyko kapsulių gamybos skyriuje, žuvo 48 metų moteris. Ji dirbo įmonėje trejus metus, tačiau skyriuje, kur įvyko sprogimas, ― tik dvi dienas.

Avarijos aplinkybės buvo siaubingos. Darbuotoja, nors ir dirbo Tesko daugiau nei trejus metus, poste, kur įvyko sprogimas, dirbo dvi dienas. Ji buvo apmokyta dieną prieš sprogimą, o darbo inspekcija nustatė, kad ją mokė asmuo, kuris neturėjo įgaliojimų.

Tų pačių metų rugsėjį žuvo 41 metų gamyklos darbuotoja, nešiojusi dėžutę su kapsulėmis. Nelaimingo atsitikimo priežastimis buvo įvardintas technologinių procesų parametrų neatsargumas ir nesilaikymas.

MESKO gamykla yra didžiausia šaudmenų, prieštankinių ir priešlėktuvinių raketų gamintoja Lenkijoje. Be kita ko, įmonė gamina nešiojamus priešlėktuvinių raketų kompleksus (MANPAD) Piorun, kurie yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų (VU) ginkluotėje. 2023 m. gamykla paskelbė, kad kartu su Ukraina pradėjo gaminti 125 mm tankų šaudmenis.

Abiejų incidentų tyrimą atliko prokuratūra, kuri 2023 metų pabaigoje teismui išsiuntė kaltinamąją išvadą. Teismo procesas prasidėjo balandžio mėnesį, bet be viešumo.