Maskvos agentūrinis tinklas apraizgė Europą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/06/05/ma... 2024-06-05 19:08:00, skaitė 740, komentavo 3

Maskvos agentūrinis tinklas apraizgė Europą

Kalbos, kalbelės

Rusijos ambasada Prancūzijoje išreiškė „griežtą protestą prieš naują rusofobišką kampaniją, pradėtą Prancūzijos žiniasklaidoje“, kuri, anot jos, daro poveikį jos piliečių saugumui.

„Rusijos Federacija niekada nesikišo ir nesikiša į Prancūzijos vidaus reikalus – mūsų šalis turi kitų, svarbesnių prioritetų“, – sakoma ambasados pareiškime.

Tačiau iš tiesų, Kremlius kišosi, kišasi ir kišis į Prancūzijos ir kitų Europos šalių vidaus reikalus. Ir tą daro itin aktyviai, išnaudodamas visus turimus svertus, agentūrinį tinklą ir vykdydamas ne tik informacines ir psichologines operacijas, bet ir veikdamas atvirai, rengdamas sabotažus, grasindamas, papirkinėdamas.

Maskvai eilinį kartą neigiant, kad ji siekia paveikti viešąją nuomonę, o Vakarams svarstant, kaip padidinti paramą Ukrainai kovoje su Rusijos invazija, šeštadienį trys vyrai prie Eifelio bokšto padėjo penkis Prancūzijos vėliava uždengtus karstus su užrašu „Prancūzijos kariai Ukrainoje“.

Bulgaras, ukrainietis ir vokietis, kurie vėliau buvo sulaikyti, sakė, kad jiems buvo sumokėta po 400 eurų už tai, kad karstai būtų numesti į turistų pamėgtą vietą.

Prancūzijos valdžios institucijos ir žiniasklaida iškėlė prielaidą, kad Rusija galėjo surengti šią akciją, reaguodama į prezidento Emanuelio Makrono siūlymą, kad Prancūzija galėtų nusiųsti karių į Ukrainą padėti jos pajėgoms ir jas apmokyti arba leisti naudoti prancūziškus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.

Prancūzijos žiniasklaida atkreipė dėmesį ir į kitus pastarojo meto veiksmus, kurie, policijos teigimu, galėjo būti susiję su Rusijos agentais, siekiančiais paveikti viešąją nuomonę.

Prancūzija teigė, kad Rusijos destabilizacijos kampanija naudojasi automatizuotomis socialinės žiniasklaidos paskyromis, kad sukeltų nesutarimus ir pakurstytų nerimą dėl didėjančio antisemitizmo. Moldovos pora, kuri buvo suimta Paryžiuje už Dovydo žvaigždžių išpiešimą ant mokyklos, žiniasklaidai sakė, kad veikė vykdydami „asmens iš Rusijos“ nurodymus.

Praėjusį mėnesį ant Holokausto memorialo Paryžiuje buvo nupieštos raudonos rankos.

Kaip tai panašu į veiksmus, matytus ir Lietuvoje – dažais terliojami paminklai partizanams, kaip grybai po lietaus dygsta evaitkai, geltonoji purvasklaida ir net didieji žinių portalai vis daugiau dalinasi rusišku informaciniu mėšlu, kuris vėliau iš Seimo tribūnos kokio nors atsilupusio seimūno perpasakojamas kaip įvykęs faktas.

Maskva savo susierzinimu tik patvirtina, kad jos penktoji FSB valdyba ir SVR įtakos operacijų departamentas veikia pilnu režimu. Kremlius neseniai „Microsoft“ pateiktus kaltinimus, kad Rusija suaktyvino internetinę dezinformacijos kampaniją, nukreiptą prieš Prancūziją ir artėjančias Paryžiaus olimpines žaidynes, pavadino „absoliučiu šmeižtu“.

Kremliaus kalbėtojas, Putino skudurėlis spaudai Dmitrijus Peskovas, perkreiptu snukiu vapėjo, kad visuose šiuose kaltinimuose nėra jokio pagrindo, tačiau tuoj pat pridūrė, kad Rusija negali garantuoti, jog Vakarų kariuomenės instruktoriai, rengiantys Ukrainos karius, nebus Rusijos kariuomenės taikinys.

„Bet kokie instruktoriai, dalyvaujantys Ukrainos režimo mokymuose, neturi jokio imuniteto“, – sakė jis žiniasklaidai.

Taigis kaipgis. Rusofašistų ordos vakarietiškais ginklais daužomos jau ir Rusijos teritorijoje, o Europos šalys vis labiau tampa sąmoningomis ir pastebi, kokį agentūrinį informacinį, įtakos operacijų tinklą užmetė ant jų Maskva, bei pradeda iš jo vaduotis.

Abiejuose frontuose – fiziniame Ukrainoje, informaciniame Europoje – Maskvai ateina sunkūs laikai.

Mes dėl to galime tik labai ir labai džiaugtis.

Proveržiai

Tai, kad Rusija vykdo aktyvias informacines operacijas, patvirtina ir Europos žvalgybos agentūros. Maskva slapta papirkinėja kraštutinių dešiniųjų pareigūnus visoje Europoje, o tam procesui palengvinti, Čekijoje buvo atidariusi prokremlišką žiniasklaidos priemonę „Europos balsas“.

Kaip rašo „The Washington Post“, Čekijos valdžios institucijos atliko išsamų tyrimą ir uždarė rusišką interneto svetainę, pavadinusios ją Rusijos propagandos operacija. Tačiau byla neapsiribojo vien Čekija – tyrimas greitai išplito į kitas šalis, įskaitant Belgiją, Nyderlandus, Vokietiją, Lenkiją ir Prancūziją.

Teisėsaugos institucijos padarė išvadą, kad „Europos balsas“ buvo „buvo naudojamas pervesti šimtus tūkstančių eurų – iki 1 mln. eurų per mėnesį – dešimtims kraštutinių dešiniųjų politikų daugiau nei penkiose šalyse, kad Vakarų žiniasklaidoje skleistų Kremliaus propagandą, kuri sėtų susiskaldymą Europoje ir stiprintų prorusiškų kandidatų pozicijas šią savaitę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose“.

Pareigūnai šią operaciją apibūdino kaip vieną didžiausių, kurių Kremlius ėmėsi Europoje, bandydamas pakirsti paramą Ukrainai ir suskaldyti transatlantinį aljansą.

Tarp ankstesnių slaptų Kremliaus veiksmų – bandymas suvienyti kraštutinius dešiniuosius ir kraštutinius kairiuosius Vokietijoje, vidaus nesutarimų kurstymas Prancūzijoje ir sabotažas Lenkijoje.

Čekijos vidaus saugumo tarnybos vadovas Milalas Koudelka teigė, kad operacija „Europos balsas“ taip pat buvo bandymas į Europos Parlamentą įtraukti daugiau prorusiškų parlamento narių.

Pasak jo, „buvo parengtas planas, pagal kurį Europos Parlamente dirbantys žmonės turėjo vykdyti klasikinį šnipinėjimą“ Rusijos naudai.

O kiek jų jau dirba šiuo metu! Kiek tokių „aktyvistų“ Europos Parlamente, kaip mūsų lietuviška gėda S. Jakeliūnas, teigiantis, kad Rusijos invazija į Ukrainą buvo išprovokuota, veikiančių aktyviau, bet gudriau, nedarančių viešų pareiškimų, užsiima ardomąja veikla? Rusija, be jokios abejonės, deda visas pastangas, kad jakeliūnų ir orbanų birželio 9 d. būtų išrinkta kuo daugiau.

Veiksmai

Pagrindinės kovos vyksta Charkovo srityje, taip pat prie Časov Jaro, Očeretynės ir Kupjansko. Driskiai manevruoja ties Limanu, taip pat stebimas aktyvumas prie Robotnoje.

Per parą rusai neteko dar 1280 tėvynainių, kurie kasdien savo mirtimis ir besivoliojančiais kūnais Ukrainos teritorijoje patvirtina Rusijos Federacijos visuomenės bukumą ir žiaurumą: kariauja ne Putinas ar Belousovas, o visos Rusijos visuomenės atstovai – vaikai, tėvai, broliai.

Jų visų laukia garantuota mirtis Ukrainoje žemėje, o jei jie sukiltų ir pabandytų pakabint neūžaugą Rusijos fiurerį žemyn galva, šansas išlikti gyviems taptų šimtus kartų didesnis.

Lietuvoje

Stebime, kaip Kremliaus propagandos kūrėjų žinutės liejasi per nacionalinį transliuotoją iš Maskvos remiamų kandidatų į Europos Parlamentą burnų.

Naujausias šių kalbėtojų naratyvas – geriausia gynyba yra diplomatija ir sugyvenimas su visais savo kaimynais, ypač rytuose. „Gyvenkime draugiškai!“ – katino Leopoldo įvaizdis iš klaikaus sovietinio animacinio filmuko brukamas iš ekrano galva linksinčiam ir pritariančiam žiūrovui – rinkėjui.

Mielas pritarėjau! Kai kitą kartą banditas, įsiveržęs į jūsų namus, daužys viską aplinkui ir jūsų šonkaulius laužtuvu, įkaitintu lygintuvu jums „prosys“ nugarą ir plaktuku trupins pirštus, reikalaudamas, kad jūs nekeltumėt grėsmės jo saugumui, tiesiog, todėl, kad esate ir gyvenate savo namuose, jūs, gerųjų kandidatų į Europos Parlamentą, visokių tomaševskių ir puidokų rekomendacijomis besivadovaudamas, ginkitės nuo recidyvisto, žmogžudžio – prievartautojo draugiškumu ir diplomatija: pamaskatuokite liežuviu, iškritusiu per sudaužytus jūsų dantis.