Didelės ES "motoro" problemos: "Tyli Vokietijos pramonės mirtis" (apžvalga)

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-06-03 02:46:00, skaitė 804, komentavo 3

Didelės ES

ES "motoru" vadinta Vokietijos ekonomika susiduria su vis didesnėmis problemomis. O norėta sugriauti Rusijos ekonomiką. Nepavyko. Tai ne pirma tokia svajonė žmonijos istorijoje. Herodotas aprašė tokį Lidijos karalių Kresą, kuris norėjo sunaikinti Persiją, o sunaikino klestinčią Lidijos karalystę. Duok Dieve, kad taip nenutiktų Vokietijos idiotams, nes griūdamas ES kolosas gali sunaikinti dar didesnių idiotų valdomą "Marijos žemę". 

BASF gali palikti Vokietiją ir persikelti į Kiniją? 

"Berliner Zeitung" rašoma, kad vis daugiau įmonių palieka Vokietiją. Į Kiniją gali persikelti ir viena didžiausių Vokietijos bendrovių BASF. 

Vokietijos ekonomikos problemos - didelės energijos sąnaudos, per didelė biurokratija, pernelyg didelis valstybės reguliavimas ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas. Daugeliui įmonių tai yra priežastis perkelti gamybą į užsienį. 

BASF atstovė spaudai apie Kiniją: „Investuojame ten, kur auga rinka“. Ji paneigė nuogąstavimus dėl visiško pasitraukimo iš Vokietijos. Per kelerius ateinančius metus bendrovė kasmet investuos du milijardus eurų į Liudvigshafeno gamyklos išlaikymą, modernizavimą ir plėtrą. Vienas iš investicijų tikslų - ekologiškai pertvarkyti Liudvigshafeno gamyklą, kad ji taptų pirmaujančia mažo išmetamųjų teršalų kiekio chemijos gamykla Europoje.

Vokietijos elektrotechnikos pramonę ištiko krizė: sumažėjo naujų užsakymų

Vokietijos elektrotechnikos pramonė jau kelis mėnesius kovoja su dideliu naujų užsakymų sumažėjimu. Daugelis įmonių skeptiškai vertina ateitį. Kovo mėn. užsakymų nuosmukis dar labiau sustiprėjo. Pramonės asociacijos ZVEI duomenimis, sektoriuje užfiksuotas 17,8 proc. naujų užsakymų sumažėjimas - tai didžiausias nuosmukis per beveik ketverius metus. 

Pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, naujų užsakymų sumažėjo 13,5 proc. Sausio-kovo mėn. pramonės apyvarta sudarė 55,3 mlrd. eurų, o tai atitinka 8,9 proc. nuosmukį, palyginti su 2023 m. pirmuoju ketvirčiu.

Ypač smarkiai sumažėjo vidaus paklausa. Kovo mėn. vidaus užsakymai buvo 25,7 proc. mažesni nei praėjusiais metais. Pirmąjį ketvirtį užsakymai iš vidaus pirkėjų taip pat sumažėjo 15,2 proc. Užsienio verslo paklausa kovo mėn. sumažėjo 11,1 proc. palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu. Apskritai pirmąjį ketvirtį užsienio verslas sumažėjo 12,1 proc.

Vokietijos ekonomikos augimas: mažiausias tarp 20 didžiausių pramoninių šalių

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis, Vokietijos ekonomika šiemet augs tik 0,2 proc. Palyginti su ankstesniais vertinimais, ši prognozė yra gerokai mažesnė. Sausio pabaigoje TVF Vokietijai vis dar prognozavo 0,5 proc. ekonomikos augimą. 

Silpno ekonomikos augimo priežastys

TVF silpną prognozę pirmiausia sieja su nuolat mažu vartojimu Vokietijoje. Vokietijai ypač didelį poveikį padarė Rusijos puolimas Ukrainoje, dėl kurio padidėjo energijos sąnaudos. Palyginti su kitomis didžiosiomis ekonomikomis, kurių ekonomika auga, Vokietijos ekonomika pernai susitraukė 0,3 proc. TVF prognozuoja, kad 2025 m. padėtis šiek tiek pagerės ir augimas sieks 1,3 %, nors šis rodiklis taip pat yra mažesnis už ankstesnius lūkesčius.

Tyli Vokietijos pramonės mirtis. 2023 m. išnyko išnyko 176 000 įmonių.

Tačiau tik nedidelė dalis šių įmonių užsidarė dėl nemokumo. Dauguma įmonių tyliai pasitraukia iš verslo. Tai lemia įvairių ekonominių problemų „toksiškas kokteilis“. 

Naujausioje Creditreform ir Leibnico Europos ekonominių tyrimų centro (ZEW) parengtoje įmonių uždarymo ataskaitoje fiksuojamas laipsniškas pramonės nykimas. Tai dažnai lieka nepastebėta. Tyrimo duomenimis, 2023 m. iš rinkos išnyks apie 176 000 įmonių. Tik vienuolika procentų šių įmonių užsidarė dėl nemokumo. Ataskaitoje kaip priežastys nurodomos didelės energijos ir investicijų sąnaudos, nutrūkusios tiekimo grandinės, darbuotojų trūkumas ir politinis netikrumas.

Ypač smarkiai didėja gamybos sektoriaus uždarymo atvejų skaičius. 11 000 atvejų - tai 8,7 proc. daugiau ir didžiausias skaičius nuo 2004 m. Ypač nukentėjo moksliniams tyrimams imlūs ekonomikos sektoriai. „Plius 12,3 proc. siekiantis uždarymo atvejų skaičius moksliniams tyrimams imliuose ekonomikos sektoriuose auga daug sparčiau nei mažiau moksliniams tyrimams imliuose sektoriuose“, - teigiama tyrime. Tai ypač paveikė chemijos ir farmacijos pramonę, mechanikos inžineriją ir technologijoms imlių paslaugų teikėjus. 

Mažėjantis pradedančiųjų įmonių skaičius ir investicijos

Gottschalk remiasi ZEW ir Federalinės užimtumo agentūros Užimtumo tyrimų instituto (IAB) pradedančiųjų įmonių grupe. Šios grupės duomenimis, 2022 m. pradedančiųjų įmonių skaičius sumažėjo 13 proc. ir net 16 proc. gamybos sektoriuje.

Tai taip pat turi įtakos investicijoms ir darbo vietoms. Nors 2017 m. naujai įsteigtos įmonės gamybos sektoriuje sukūrė 65 000 darbo vietų, prilygstančių visai darbo dienai, pastaruoju metu šis skaičius sumažėjo iki 47 000. Investicinės išlaidos per šį laikotarpį sumažėjo nuo 1,3 mlrd. iki 873 mln. eurų. Statybos ir nekilnojamojo turto pramonėje taip pat pastebimas didelis įmonių uždarymo mastas. Statybos pramonėje įmonių padaugėjo 2,4 proc. iki maždaug 20 000, o nekilnojamojo turto ir būsto sektoriuje pasitraukusių įmonių skaičius siekė 14 proc. „Nekilnojamojo turto sektorius išgyvena krizę“, - teigiama tyrime. Nuo 2020 m. skaičiai smarkiai išaugo - tiek savanoriško įmonių uždarymo, tiek bankroto atvejų atžvilgiu.

Mažmenininkų ir su vartotojais susijusių paslaugų teikėjų grupėje užregistruojama daugiausiai įmonių uždarymo atvejų, jų skaičius mažėja. Mažmeninės prekybos sektoriuje 2023 m. išnyko apie 37 000 įmonių, o su vartotojais susijusių paslaugų teikėjų, tokių kaip restoranai, ligoninės, gydytojų kabinetai, kirpyklos ir cheminės valyklos, veiklą nutraukė apie 51 000 įmonių. Palyginti su praėjusiais metais, abiejuose sektoriuose užfiksuotas vos ne vieno procento sumažėjimas. 

Nuorodos:

https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/basf-geht-von-deutschland-nach-china-jetzt-aeussert-sich-der-chemiekonzern-li.2219567

https://blackout-news.de/aktuelles/deutsche-elektroindustrie-im-krisenmodus-neubestellungen-brechen-massiv-ein/

https://blackout-news.de/aktuelles/deutschlands-wirtschaftswachstum-letzter-unter-den-20-groessten-industrienationen/

https://blackout-news.de/aktuelles/das-stille-sterben-der-deutschen-industrie/